Gedenkboek 1980

1980

Gedenkboek

100 jaar RijksHBS

blad 08

 

De Rijks ja, geweldig gezellige school, zegt hij met zijn zwaar gekorrelde bas. Leuk dat je er ook met meisjes zat. Later pas besefte ik, dat het dagelijks schoolverkeer met meisjes je uitdrukkingen van een ander niveau deed zijn. Een voordeel ja. We waren toen - beide seksen - heel wat ingetogener tegenover elkaar dan nu het geval is.

Die eenentwintig jaar buitenland hebben toch wel heel wat doen vervagen. Niet echter dat men op de Rijks veel meer aan sport deed dan op andere Venlose middelbare scholen. Ik deed mee aan atletiek, korfbal, handbal en hockey. Ik heb ook nog bij VVV gespeeld, rechtsbuiten, einde jaren twintig. Kan me nog maar één teamgenoot herinneren Delsing, onze keeper van de sigarenwinkel op de Parade. Jarenlang heb ik verder in de cricketclub gezeten bij die enveloppenman direkteur ja, de Kien van Buskes, juist!
Eigenlijk had ik dokter willen worden, maar in mijn omgeving gingen zoveel jongens de economische kant op, dat ik ook maar voor die richting heb gekozen en ben gaan studeren in Rotterdam. Consulaire opleiding aan de Handelshogeschool. Daarna in Düsseldorf als leerling consul. Maar daar haalde mijn vader me al weer gauw terug. Hij vond Düsseldorf voor mij een veel te slechte stad! Als groen maatje van zo'n 20, 21 jaar was dat en toen heb ik voor het eerst en voor de enige keer in mijn leven voor een baantje gevraagd en wel om een functie bij Economische Zaken. Dat lukte ook nog, weliswaar als stagiaire, want er was geen geld. Crisistijd! Na een half jaar echter kwam de vaste aanstelling. In de oorlog via Duitsland naar Zwitserland en vandaar begin 1945 door de regering in ballingschap naar Londen gehaald. Daar kwam ik in de buitenlandse dienst.

Nooit had ik gedacht nog eens in de politiek te komen en toen ik in 1963 Staatssecretaris werd in het kabinet Marijnen was dat een volkomen verrassing. Ik had me wel eens bemoeid met de jong-liberalen. Dat was in de studententijd, samen nog met Korthals Altes, de latere vice-premier, die studeerde ook in Rotterdam.
Marijnen zocht iemand die iets wist van verkeer en omdat ik toen in Parijs zat en iets te maken had met Rijnvaart, burgerluchtvaart en wegverkeer zal men mij er wel van verdacht hebben deskundig te zijn op dat gebied. En zo kwam ik - zonder er ooit om te hebben gevraagd -in de regering.

Als Staatssecretaris kwam de heer Keyzer tweemaal officieel naar Venlo.
In 1964 voor de opening van de spoorbrug en in 1970 in het gevolg van Kroonprinses Beatrix, die toen de verkeersbrug opende.
De eerste locomotief over die spoorbrug heb ik zelf nog bestuurd. Dat had ik toevallig in Frankrijk geleerd. Na de oorlog bestelde Nederland nogal wat spoorwegmaterieel in Frankrijk en voor de grap heb ik bij die leveranties eens opgemerkt "zo'n ding zou ik zelf ook wel eens willen besturen."

 

 

 

 

 

verder.
overzicht.